torsdag 3 september 2009

Koka tillbehör

I brist på vilt att skjuta så får man ställa sig i köket och fixa tillbehören som skall pryda tallriken i höst/vinter. Eftersom jag aldrig ätit rönnbärsgelé så var jag tvungen att fixa det.
Grovrensa rönnbären (jag orkade inte vänta på frosten så jag la en påse i frysen i 2 dygn istället)

Koka 1 kg rönnbär tillsammans med 1/2 kg äpple tills bären är spruckna o äppelbitarna är mjuka.
Häll bären i en saftsil och låt det självrinna. Häll tillbaka saften i kastrullen och koka i 5 min.
Ta av kastrullen och häll i 1 kg socker och rör om. Koka upp saften i ca 20 min.
Pröva gelén genom att droppa lite på ett fat och låta stå någon minut. Dra ett streck genom gelén. Om strecket går ihop, låt koka lite till och gör sedan om provet. Om strecket blir kvar är gelén klar. Häll på burk.

1 kommentar:

Kvistabo´n. sa...

Grattis till gèlen- Vist är de gott. / Danne.