fredag 19 december 2008

Fyll i rätt ord och löseb denna julnöt?

Rätta svar mäjla till magnus@reacte.se
Pris att vinna.....

Att vi firar jul till minne av Jesusbarnet som föddes i Betlehem, vet (nästan) var ända människa. Men det tog hur måna år? för de lärde att ena sig om att fira Kristi födelse den 25 december.
Till slut kom man fram till den 25 december genom att utgå ifrån vilken dag och datum/månad? Denna dag är solbanans begynnelsepunkt sa de lärde, dagen då världen skapades, det var "den kosmiska märkesdagen".

Och den dagen kom vilken ängel? till Maria och sade till henne: "Frukta icke Maria, ty du har funnit nåd inför Gud. Se, du skall bliva havande och föda en son och honom skall du giva namnet Jesus". Precis nio månader efter den dagen, alltså den 25 december lät de lärde henne föda sin son i stallet i Betlehem.

Att det blev detta datum som segrade berodde inte bara på detta utan kanske mest på att det redan fanns en gudomlig födelsedag den dagen att knyta an till. Vilken högtid? firades nämligen sedan länge den 25 december och när kristendomen infördes blev skillnaden bara den, att istället för solen firade man sonen till dess skapare.

I vilken ordning kom julgranen till Norden. Först till ????? där den i mitten på 1800-talet började bli vanlig i städerna, sen till ????? och sist till ?????

När man tände man ljus i fönstren på juldags morgon i forna dagar skulle de ha betytt, att man "???????", liksom slädblossen skulle skydda häst och kyrkfolk under årets heliga men ??????

Förr i världen brukade ungdomen ha ett sammanskottsgille på annandagen, som inleddes med att man klädde ut sig och red ja, red vad? från gård till gård i byn. När man red fram, sjöng man vilken visa? och tiggde ihop mat och dryck till sitt gille. Annandag iul var också den dag man skulle vårda sina hästar med särskild omsorg. Precis som i visan skulle de ledas till källan och vattnas före dager. Ibland slog man åder på dem, för att de skulle få vara vaddå? under det kommande året, och i en rejäl kappritt kunde man rida ifrån rida ifrån vad?, som ville hästarna just på annandagen.

Tiden mellan Lucia och jul är vems tid?(tre svar) tid och allt eftersom mörkret tätnade växte deras makt för att kulminera under vilken natt?

Dikten Tomten publicerades första gången i vilken tidning och vilket år?

De allra första julklapparna var en sorts vad för sak? som slängdes in genom dörren, sen man klappat på ordentligt. Sen sprang man sin kos för att inte bli igenkänd och få så till svars för de vad brukade följa med? saken. Ofta klädde man för säkerhets skull ut sig.

Berättelsen om lille Vigg och iulvätten är äldre än dikten om tomten. Den skrevs vilket år? men utkom som bok först fyra år senare.

När Knutsgillet (tjugodag knut) led mot sitt slut, kom bonden in i stugan med sin vad och gjorde vad? Efter honom kom en av pigorna med en kvast och efter henne köksan med en sked och en kniv och till sist drängen med vaddå? Så drevs gästerna iväg, men först sen man under skratt och stoj rullat ut den vaddå? på gården eller rent av till grannen, under det man sjöng för full hals:
Slut på jula och slut på ljusa
och slut på brännvin i alla husa!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är detta för frågor, det är väl ingen vettig människa som kan sånt här. Ska man behöva ligga sömlös så här i juletid man blir ju helförba##"*

Anonym sa...

Lägg ner knarket innan det är för sent!